Activitățile Montessori au rolul de a-l sprijini pe copil în dezvoltarea lui naturală. Iar pentru părinte reprezintă provocarea de a se apropia de copil și a-l ghida în drumul său spre autonomie. Am pregătit 10 activități Montessori prin care să descoperi înveți alături de cel mic.
Se ghidează după unul dintre principiile precum: ,,Ajută-mă să pot face singur!“
Voi exemplifica mai jos câteva activități Montessori pe care le facem la PLEI în cadrul atelierelor de meșteșugărit, de pictură sau cele senzoriale.
De asemenea, voi adăuga și alte activități Montessori pe care să le încercați acasă.
1. Ața și pastele
Aceasta este una dintre cele mai simple activități Montessori, realizată cu materiale naturale. Este nevoie doar de ață care să fie puțin rigidă și paste de dimensiuni mai mari (penne). Prin intermediul acestei activități, cei mici își dezvoltă motricitatea fină, atenția, concentrarea și simțul tactil.
2. Trierea
Este o activitate de tip Montessori ușoară și care ține copilul ocupat o perioadă medie de timp. Ai nevoie de minimum trei ingrediente naturale, precum fasole, porumb și paste. Sau poți alege alte elemente potrivite vârstei pentru a evita pericolul de înghițire.
Într-un bol amestecați toate cele trei ingrediente, iar în alte trei farfurii goale sugerați copilului să separe fiecare element. Această activitate este un bun prilej pentru dezvoltarea simțului de coordonare mână – ochi.
3. Lipesc pe contur
Iată o activitate care dă frâu liber imaginației. Poți desena câteva linii simple sau poți face legătura cu un simbol al anotimpului în care vă aflați.
Puneți la îndemâna copilului lipici pentru copii și materiale naturale precum porumb, fasole, orez, semințe etc., sugerați-i să lipească pe contur aceste ingrediente.
Dacă aveți o formă care necesită umplerea ei, sugerati-i să folosească ingredientele de mărime cât mai mică. Este important să aleagă el cum și ce lipește.
Pentru a face activitatea mai distractivă, după ce s-a uscat mica operă de artă, o puteți picta. Cu degețelul sau cu pensula, cum doriți.
4. Să învățăm culorile
O activitate care poate fi pusă în practică sub multe forme. La PLEI avem două coșulețe cu fructe și legume colorate (material textil) și farfurii colorate. Cei mici, în cadrul atelierului de joacă isteață, sunt provocați să aranjeze legumele și fructele după culoare, în farfuria potrivită.
Puteți face această activitate acasă folosindu-vă de fructe și legume adevărate, iar dacă nu aveți farfurii colorate, folositi-vă de foi colorate. Scopul acestei activități este amintit încă din titlul ei, dar urmărește și capacitatea copilului de a diferenția legumele de fructe.
5. Caută-mă
Tot ce ai nevoie pentru a putea face această activitate sunt câteva jetoane cu imagini și obiectele din imagine.
Amestecați obiectele și imaginile. Dați copilului câte o imagine și provocați-l să caute obiectul respectiv. Acesta își va valorifica memoria vizuală și își va dezvolta limbajul în același timp.
6. Pescuiesc mingi colorate
Câteva mingi colorate, un polonic, un vas cu apă și un coș sunt elementele de care ai nevoie pentru a face posibilă această activitate. Într-un vas mare cu apă puneți câteva mingi colorate. Dați copilului dumneavoastră un polonic și sugerați-i să pescuiască fiecare minge pe rând cu polonicul, lăsând-o să cadă în coșul alăturat.
Astfel se va distra de minune în timp ce își va dezvolta motricitatea, musculatura mâinilor și capacitatea de a se coordona în echilibru.
7. Buretele setos
Avem nevoie de un burete, pahare/ recipiente și un vas cu apă. Cu ajutorul buretelui, copilul va trebui să mute apa din vas în celelalte recipiente.Distracția maximă se poate face la baie sau în bucătărie, dar dacă este cald afară oferă-i copilului tău posibilitatea de explorare în aer liber.
8. Clăbucii veseli
Pe o tavă puneți praful de copt. În două-trei cești puneți puțin oțet cu colorant alimentar diferit. Luați cu o pipetă puțin oțet colorat și picurați-l peste praful de copt din tavă. Veți vedea cum oțetul reacționează cu praful de copt și formează bulbuci colorați. Un adevărat experiment și o minunată distracție pentru tine și copilul tău.
9. În dulap sau în frigider ?
Necesar:
- două imagini pe două foi separate, una cu un dulap, cealaltă cu un frigider;
- alte câteva imagini mai mici cu alimente și haine amestecate.
Copilul trebuie să lipească în dreptul dulapului imaginile cu haine și în dreptul frigiderului imaginile cu mâncare. Astfel îl vom ajuta să facă diferența între alimente și îmbrăcăminte, dar și locul în care le depozităm.
10. Ce e în sac?
Ai nevoie de un săculeț și câteva obiecte cu textură diferită, precum: con de brad, un cub de lemn, o minge, o floare, un fruct/măr etc. Poți pune ce obiect dorești. Copilul va fi legat la ochi și va trebui să ghicească despre ce obiect este vorba pipăindu-l. Prin această activitate micuțul tău își va dezvolta simțul tactil și își va valorifica imaginația în același timp.
Pentru mai multe informații utile despre ceea ce înseamnă educația Montessori, accesați articolul nostru despre această metodă.
Oferă-i copilului timp de gândire și de concentrare la fiecare activitate la care ia parte. Iată un prilej nu doar de a vă juca împreună și petrece timp de calitate, ci și de a-l ajuta pe cel mic să-și construiască un caracter puternic și o educație exemplară.
Accesează pagina noastră de Facebook pentru mai multe informații. Dacă îți place ce facem, abonează-te la canalul de YouTube pentru mai multe idei constructive de petrecere a timpului cu cei mici.
Sursă imagine: Soraya Irving