Conform studiului lui Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, 42% este procentul elevilor din România care se încadrează în rândul celor cu analfabetism funcțional. Acest lucru înseamnă, printre altele, că nu pot face calcule matematice simple, întâlnite în viața cotidiană. De aceea părinții și cadrele didactice trebuie să investească timp și materiale pentru a construi încă de la început un fundament puternic în ale matematicii. Noi am pregătit un mic ghid cu activități de învățare a cifrelor pentru preșcolari și sperăm să vă fie de folos.
1. Cifrele în sare
Aminteam această tehnică de învățare și în articolul despre metode de învățare a literelor la preșcolari. Consider că este o activitate propice, care merită să fie utilizată și în cazul cifrelor. De asemenea, face parte din activitățile de tip Montessori, dezvoltând copilul din punct de vedere senzorial și cognitiv.
De ce aveți nevoie?
Veți avea nevoie de un vas întins, sare și cartonașe cu cifrele.
Ce trebuie să faceți?
Arătați copilașului pentru câteva momente cartonașul cu una dintre cifre. Lăsați-l să privească atent. Apoi ascundeți cartonașul și provocați-l să scrie cu degețelul în sare cifra respectivă.
Repetați acest lucru până când timpul de concentrare asupra cifrei scade, iar performanța de a scrie corect cifra crește.
Nu uitați să spuneți cu voce tare fiecare cifră.
2. Conturul cifrei
Iată o activitate ce intervine pe mai multe planuri ale dezvoltării copilului. Atât a dezvoltării cognitive, ale îndemânării, atenției/concentrării și coordonării, cât și a limbajului.
A fost amintită și în articolul despre activitățile de învățare a literelor și consider că este potrivită și în învățarea cifrelor. Deoarece are beneficii multiple, precum cele amintite în fraza precedentă.
De ce aveți nevoie?
Porumb, o fișă cu cifrele și lipici.
Cum veți proceda?
Lipiți pe conturul cifrelor porumb. Astfel, copilul va reține mai ușor cum arată fiecare cifră în parte. Nu uitați să repetați de mai multe ori denumirea fiecărei cifre, în timp ce lipiți porumbul.
3. Înțelegerea cifrelor (relația număr-cantitate)
Majoritatea părinților sunt foarte entuziasmați când observă propriul copil numărând până la 10 sau chiar mai mult. Dar oare copilașul înțelege ce spune? Sau este doar o poezioară învățată pe de rost? Punându-vă aceste întrebări, probabil veți dori să aflați cum puteți explica copiilor ce sunt cifrele/numerele. De aceea, această activitate îmi pare potrivită pentru a face acest lucru. Activitatea este specifică activităților Montessori și dorește să ajute copiii să conștientizeze relația dintre cifre și cantitate.
De ce veți avea nevoie?
Bomboane/ fructe mici, cartonașe cu cifre cum sunt cele din imagine.
Cum veți proceda?
Explicați copilului faptul că atunci când denumim o cifra, ca de exemplu ,,2″, ne referim la cantitatea unui obiect sau la ființe, cum sunt 2 copii, 2 bomboane, două flori etc.
Apoi pentru a experimenta învățarea activă, prezentați-i copilului un cartonaș cu cifra 3 (la alegere) și cele 3 cercuri din jurul cifrei. Mai întâi copilul va trebui să recunoască cifra, apoi să numere cercurile. Urmează ca în fiecare cerc să pună câte o bomboană. Astfel va reuși să facă relația dintre cifra scrisă pe cartonaș și cantitatea de bomboane la care se referă.
Faceți acest lucru cu fiecare cifră, de câte ori credeți că este nevoie pentru a consolida cât mai puternic cunoștințele despre cifre.
4. Număr mere
Iată o activitate simplă, inspirată din natură și totodată distractivă.
De ce aveți nevoie?
Câteva mere, jetoane cu cifrele.
Cum veți proceda?
Puneți merele pe o suprafață întinsă, apoi grupați-le (grupă de 1 măr, de 2, 3, 4, 5, 6…).
Înmânați jetoanele cu cifre copilașului. Provocați-l să pună jetonul cu cifra potrivită în fața grupei cu același număr de mere.
5. Cifrele cântărețe
În copilăria mică spre mijlocie, copiii sunt fascinați, majoritatea, de tot felul de cântecele. Cântecul poate însemna o metodă excelentă de a învăța cifrele.
Vă recomand cântecelul: Cântecul cifrelor. Este un cântec simplu și foarte ușor de reținut.
Un alt cântec ce îmi pare potrivit și ușor de reținut este De la 1 pân’ la 10. Este un cântec de asociere. Asociază cifra cu evenimente cotidiene sau ființe din viața copilului. Jucăuș, plăcut la auz și foarte util în facilitarea învățării cifrelor.
În timpul cântecelelor puteți folosi imagini cu cifre, pe care să i le arătați de câte ori sunt amintite în cântec.
6. Fișe de lucru
Fișele de lucru sunt un punct foarte bun în activitățile de învățare a cifrelor. Pe acestea le găsiți ușor în online sau le puteți crea chiar dumneavoastră.
Aveți nevoie de fișe precum cea exemplificată mai sus, iar în cele ce urmează vă voi da exemple de cerințe potrivite pe fișa de lucru de mai sus.
- ,,Atinge cu degetul fiecare cerc unde apar cifrele 1,2 și 3.”.
- ,,Umple cu culoarea verde toate cercurile cu cifra 4.”.
- ,,Desenează două urechiușe cercurilor unde apare cifra 5.”.
- ,,Trasează linii unind toate cercurile în care apare cifra 6.” etc.
Toate aceste activități de învățare a cifrelor pentru preșcolari sunt gata să intervină în dezvoltarea globală a copilului tău. De asemenea sunt simple și nu necesită investiție materială foarte mare.
Vă dorim distracție plăcută în învățarea experimentală și vă așteptăm în comentarii cu păreri despre activitățile de învățare a cifrelor la preșcolari.
Mai multe despre PLEI puteți afla pe pagina noastră de Facebook, iar idei creative pe canalul de YouTube.