Învățarea alfabetului este un pas important în viața celui mic. De aceea, am gândit câteva activități de învățare a literelor pentru preșcolari, cu speranța că vă va fi de folos.
Nu trebuie să existe o grabă în a trece la etapele de învățare, însă dacă dumneavoastră considerați că nivelul la care se află copilul este potrivit pentru a trece la învățarea alfabetului, în cele ce urmează avem soluții minunate și distractive.
1. Litere din plastilină
Iată prima dintre activitățile de învățare a literelor, potrivită preșcolarilor. Este plină de culoare și gata să mențină atenția celui mic. Totodată este un joc educativ de îndemânare.
De ce aveți nevoie?
Veți avea nevoie de litere de tipar din lemn și de plastilină. Plastilina o puteți achiziționa sau o puteți face împreună cu cel mic acasă. Rețete de playdough găsiți chiar aici.
Ce trebuie să faceți?
Începeți cu litera ,,A” mare de tipar, pe care să o puneți pe măsuță în fața copilului. Apoi dintr-o bucată de plastilină, provocați-l să construiască litera. Încercați acest joc cu fiecare literă.
Beneficii:
- dezvoltarea îndemânării,
- dezvoltarea coordonării mână-ochi,
- memorizarea vizuală a alfabetului,
- dezvoltarea musculaturii fine a mâinilor etc.
2. Turnul cu litere
Jocul de construit este unul din primele tipuri de joc din viața copilului. De aceea fiți absolut siguri că această activitate va avea succes.
De ce aveți nevoie?
Cuburi de lemn inscripționate cu litere.
Ce trebuie să faceți?
Încercați să construiți turnulețe din cuburile de lemn, cu literele aranjate alfabetic. De la A la Z.
Ca să complicați activitatea, în cazul în care copilașul se află deja la un nivel mai avansat în cunoașterea alfabetului, amestecați cuburile ca și în imaginea alăturată și provocați-l să aranjeze alfabetul într-o linie.
IMPORTANT! Spuneți cu voce tare fiecare literă de pe fiecare cub, în timpul jocului.
3. Literele în sare
Această activitate implică foarte mult coordonarea mână-ochi. Antrenează memoria vizuală și dexteritatea. De asemenea intervine și în dezvoltarea senzorială.
De ce aveți nevoie?
Jetoane sau imagini cu toate literele, o tavă de orice fel, dar întinsă, puțină sare (sau mălai/făină) și degețele jucăușe.
Ce trebuie să faceți?
Mai întâi arătați copilașului o imagine cu o literă și lăsați-l să o studieze foarte bine. Luați imaginea, apoi propuneți-i să deseneze cu degețelul în sare litera observată. Nu uitați să o și rostiți! Faceți așa cu toate literele, până când veți obține un timp de memorare a literelor cât mai scurt.
4. Lipesc și învăț alfabetul
Îndrăgită de copiii mici, activitatea de a lipi este gata să le mențină atenția pentru câteva minute bune.
De ce aveți nevoie?
Scrie-ți pe o foaie sau mai multe literele de tipar, de preferat colorate. Veți avea nevoie de boabe de porumb și un lipici. (Acuarelă și pensulă opțional)
Ce trebuie să faceți?
Lipind pe conturul fiecărei litere în parte, boabele de porumb, copilașii vor reuși să memoreze alfabetul. De asemenea își vor dezvolta îndemânarea, coordonarea mână-ochi, iar creativitatea o puteți dezvolta prin pictarea literelor de porumb.
5. Alfabetul în aer liber

Copilul scrie pe jos cu cretă colorată. Sursă imagine: Unsplash
Joaca afară este cea mai sănătoasă activitate pentru cel mic. Aduce în urma ei beneficii multiple. De aceea, puteți combina joaca în aer liber cu învățarea.
De ce aveți nevoie?
Creta colorată este un instrument de scris foarte folosit în parcurile de distracție. Copiii creează minunății, adevărată artă. Dar de data aceasta veți folosi creta să învățați alfabetul.
Ce trebuie să faceți?
Mai întâi scrieți dumneavoastră tot alfabetul cu cretă pe jos. Apoi, lăsați copilașul să traseze cu alte culori deasupra literelor dumneavoastră, un al doilea contur. În tot acest timp, le puteți repeta cu voce tare.
Tot în parc, încercați să scrieți literele în nisip cu ajutorul unui băț.
De asemenea, folosiți-vă de conurile de brad sau crenguțele de pe jos, pentru a construi litere.
6. Biscuiții alfabet
Iată cea mai gustoasă dintre aceste activități de învățare a literelor. Este o adevărată rețetă, potrivită pentru cei mici, dar și pentru cei mari.
De ce veți avea nevoie?
-forme de biscuiți (alfabet),
-1 gălbenuș de ou,
-3 linguri de miere,
-1 linguriță de esență de vanilie,
-1 1/12 linguri de ulei vegetal,
-1/4 cană de lapte,
-1 lingură de fulgi de ovăz,
-1 cană de făină simplă,
-2 linguri tărâțe,
-1 lingură de lapte praf.
Ce trebuie să faceți?
- Încălziți cuptorul la 180°C.
- Mixați toate ingredientele lichide cu telul sau cu mixerul. Și cele uscate separat într-un alt bol.
- Turnați compoziția de ingrediente lichide în compoziția de ingrediente uscate și se omogenizează până devine un aluat ferm, ușor de întins.
- Întindeți-l cu un sucitor, iar mai apoi, împreună cu cel mic, folosiți formele alfabet pentru a tăia bucățile de biscuiți. Formați cuvinte cu literele când le așezați în tavă. Ajutați-l să pronunțe corect fiecare literă și repetați de mai multe ori.
- În 15 minute veți scoate biscuiții alfabet de la cuptor, aproape gata de servit. Lăsați-i să se răcească la temperatura camerei. Puteți să îi serviți cu dulceață de casă sau lapte (mai potrivit pentru cel mic).
Aceasta este o rețetă gustoasă și sănătoasă și totodată am transformat-o într-o metodă de învățare a literelor.
Beneficiile sunt multiple, copilul reușind:
-să își însușească noi cunoștințe gastronomice și de limbaj,
-să pronunțe corect și să recunoască literele,
-să dezvolte relația cu părintele,
– să îi fie stârnită curiozitatea,
-să devină mai creativ.
Poftă bună! Vă așteptăm cu mesaje despre cum v-a ieșit rețeta de biscuiți alfabet.
Limbajul este fundamentul comunicării. Scrisul, literele și cuvintele sunt absolut necesare pentru a ne integra normal în societate. De aceea, pune preț pe dezvoltarea copilului tău și investește în educația lui!
Pentru mai multe informații despre PLEI, te invităm pe pagina noastră de Facebook. Iar pentru activități distractive, te așteptăm pe canalul de YouTube.