Odată cu izolarea impusă de răspândirea coronavirusului, traversăm o perioadă critică aproape din toate punctele de vedere. Este greu dacă trebuie să ne continuăm munca de acasă. Dar și dacă ne deplasăm la locul de muncă. Lucrurile devin mai complicate atunci când nu știm ce să facem cu copiii care nu mai merg la grădiniță/ creșă.
Ce facem cu copiii în vremuri de pandemie?
1. Apelăm la bunici
Bunicii sunt mereu o soluție atunci când micuțul tău nu merge la grăiniță/ creșă. Dacă ai această posibilitate și bunicii nu au o vârstă înaintată, consideră-te norocos.
Care sunt avantajele și dezavantajele acestei alegeri?
Avantaje:
- familiaritatea – copilul este obișnuit cu bunicii, deci primul pas este deja bifat.
- atașamentul emoțional – petrecând mai mult timp împreună, vor crea o legătură emoțională mai strânsă.
- din punct de vedere financiar este un avantaj deoarece nu necesită plata.
Dezavantaje:
- tehnologia care a ajuns și la generația lor. S-ar putea să îl pună în fața televizorului și să fie uimiți de cât de cuminte este. Numai că motivele pentru care el este liniștit sunt altele.
Și anume, mișcarea pe care o vede la TV este mult mai rapidă, mai diversificată și mai atractivă decât ceea ce vede în viața reală. Sunetele sunt diferite, totul îi atrage atenția și îl captează acolo ore întregi.
Acest lucru nu este recomandat deoarece îi diminuează creativitatea și formează noi comportamente. Mai ales dacă desenele animate nu sunt alese corespunzător vârstei.
La fel se întâmplă cu tableta sau telefonul mobil.
Vă sugerez:
- să purtați o discuție deschisă cu bunicii despre comportamentul copilului în diferite situații. Despre ce îi place să facă, ce jocuri și jucării preferate are, ce îi place să mănânce etc.
- creați o listă întreagă cu activități pe care le pot face împreună. Inspirația o puteți găsi la noi, chiar aici. LINK
2. Angajăm o bonă
Dacă iei această decizie trebuie să ții cont de numărul de avantaje și dezavantaje, dar și de alte criterii.
Criterii:
- Alege un babysitter cu o pregătire pedagogică sau cu experiență.
- Poți lăsa o cameră de supraveghere pentru a ști mereu ce face copilul tău când nu ești prezent.
- Poartă discuții libere despre activitățile pe care le fac când rămân doar ei doi.
- Asigură-te că persoana aleasă este de încredere și nu este expusă virușilor din punct de vedere al traseului făcut de la domiciliu la voi acasă.
Avantaje:
- Activități educative – acesta este de multe ori un plus comparativ cu prima variantă, aceea de a apela la bunici.
- Copilul se obișnuiește cu alte persoane decât cele din familie.
Dezavantaje:
- Financiar, o bonă cu pregătire pedagogică poate fi foarte costisitoare.
- Nu o cunoști îndeajuns. Interesează-te cât de mult poți și faceți o perioadă de probă.
- Necesită o perioadă de acomodare și atașament față de copil.
- Experiență puțină în unele cazuri.
Îți sugerez să:
- Creezi un program pe care ți-ai dori să îl urmeze.
- Poți lăsa o lista cu activități pe care să le facă. (Pe blogul nostru ai de unde alege.)
- Roag-o să facă poze cu activitățile pe care le fac împreună și poate ne trimiți și nouă!
3. Stăm acasă cu copiii
Dacă lucrați de acasa și nu trebuie să apelați la cele două soluții de mai sus, iată câteva avantaje și dezavantaje.
Avantaje:
- Petreceți mai mult timp împreună.
- Descoperiți activități și lucruri noi unii despre ceilalți.
- Se întărește legătura familială.
Dezavataje:
- Activitățile cu copilul iau mai mult timp decât crezi.
- Orice program se poate decala în funcție de starea copilului.
- Dezordinea – e și mai mult haos decât de obicei.
- Nu vă rămâne prea mult timp pentru a lucra, să nu mai vorbim de timp personal.
Ca și sugestie am conceput un model de program pe care îl puteți încerca în această perioadă.
PROGRAM
Să ne imaginăm că este ziua de luni din săptămână, care în sfârșit nu ne mai sperie!
Ora 07:30-08:00
După trezire, începem cu o activitate de igienă. Faceți spălatul pe dinți, pe mâini și pe față mai distractiv cu un cântecel.
Ne pieptănăm și ne îmbrăcăm comod, pentru că urmează una dintre activitățile favorite – gătim împreună micul dejun, timp în care cei mici se pot juca liber.
Ora 08:30
Luăm micul dejun, de preferat să conțină fructe.
Spălăm vasele împreună și apoi ne jucăm liber.
Ora 09:30
Ne hidratăm cu un pahar de apă. Apoi încercăm să ne relaxăm împreună cu o jumătate de oră de meditație pe un cântec liniștitor.
Ora 10:30
Facem câteva exerciții fizice. Putem face genuflexiuni, sărituri, rostogoliri sau putem combina activitatea sportivă cu un cântec.
Ora 11:00
ACTIVITATE: Turnul din paste tubulare. Ai nevoie desigur, de paste tubulare și o tijă care stă vertical. Provoacă-l să introducă toate pastele pe această tijă.
Îl va ține câteva minute bune ocupat.
Între mic dejun și prânz, mai puteți pregăti o gustare simplă, în funcție de ora la care luați mesele principale.
O altă activitate pe care o puteți face până la prânz este jocul senzorial. Puneți la îndemâna micuțului ingrediente precum făină/ ovăz/ mălai, și lăsați-l să fie creativ. Nu uitați să puneți sub vasul cu ingrediente o pânză care vă va ajuta să strângeți mai ușor.
Îl va ține ocupat până va fi gata prânzul. Și odată cu această activitate va explora senzorial materiale naturale.
Ora 12:00/13:00
În funcție de cum terminați de gătit, luați prânzul împreună și apoi spălați vasele. La nivelul lui, înmânați-i farfurii care nu se sparg, un vas mare cu apă și un burete cu detergent. Va imita ceea ce faceți dumneavoastră. Sau puteți folosi un turn de învățare direct la chiuvetă.
Dacă ora 14:00 nu este ora lui de somn, adaptați activitățile conform propriului program.
Aproximăm și sperăm la un somn liniștitor de două ore.
Ora 16:00
Prima activitate după somnul de prânz poate fi un joc relaxant, precum jocul emoțiilor. Pe patru foi separate vei desena patru dintre emoțiile de bază: trist, fericit, uimit, furios. Vei ascunde în cameră cele patru emoticoane, iar copilul va trebui să le găsească.
De fiecare dată când găsește un emoticon, roagă-l să îți povestească ceva ce îl face să se simtă așa (vesel, trist, uimit, furios). Puteți adăuga și alte emoții, depinde de nivelul de dezvoltare al copilului dumneavoastră.
Dacă aveți un copilaș care încă nu reușește să descrie o întâmplare, adaptați activitatea și propuneți-i doar să imite emoticonul prin mișcări ale feței (zâmbet, încruntare etc.)
După somnul de prânz, puteți pregăti o gustare, biscuiți pregătiți în casă, batoane de cereale sau fructe, ceva ușor, hrănitor și sănătos. Dacă le pregătiți împreună e și mai bine!
Până la ora 17:00 puteți face și o activitate de creație și anume pictura lanului de lalele. Aveți nevoie de o furculiță, o foaie și acuarele. Puneți furculița în culoare, apoi amprentați cât mai multe lalele pe foaie. Trasați cu degețelul codițele și frunzele lalelelor.
Observați ce culori alege copilul dumneavoastră și vă veți da seama de starea lui emoțională. Pentru aceasta, vă recomandăm acest articol despre influența culorilor asupra emoțiilor.
Ora 17:00
Este momentul pentru o pauză de relaxare de jumătate de oră. Apoi ne putem juca un joc simplu, precum ascunselea, imită vocea (poți scoate sunete de animal/pasăre și el va trebui să imite), ce este în sac etc.) Mai multe idei de activități, vă oferim aici. LINK
Ora 18:00
Luăm cina, iar după luarea mesei se repetă activitatea cu spălatul vaselor. Apoi vom igieniza jucăriile împreună.
Puneți toate jucăriile în vase cu apă și dezinfectant (nu plușuri, cele din plastic), iar pe cele din lemn le puteți șterge cu o cârpă udă. Faceți clăbuci amestecând cu mânuțele, apoi scoateți-le pe rând și uscați-le cu un prosop. Așezați-le și pregătiți-le pentru somn.
Plușurile le puteți pune împreună în mașina de spălat.
Ora 19:00
Alegeți împreună haine pentru mâine dimineață. Așezăm hainele pe pat sau într-un loc liber sub forma unui copilaș. Va fi mult mai distractiv. Apoi ne luăm pijamalele și așteptăm povestea.
Dacă ora de somn al copilului nu este ora 20:00, umpleți timpul cu alte activități. Accesați articolele noastre și cu siguranță vă vom da idei creative și ingenioase, pe care le veți putea adapta vârstei.
Sper că v-am fost de ajutor. După acest model de program veți putea să vă creați un program săptămânal. Cu siguranță ați găsit răspunsul la întrebarea „Ce facem cu copiii pe timp de pandemie?”.
Vă doresc multă sănătate și vă așteptam cu mesaje și poze în comentarii sau pe pagina noastră de Facebook.