L - V : 08:00 - 20.00

Cum explicăm copiilor ce este coronavirus?

În această perioadă te poți simți stresat, trist sau pesimist. Aceste sentimente sunt transmise de tine, de ceilalți sau de mass-media și copilului tău. Pentru un copil e greu să înțeleagă ce înseamnă coronavirus, cum ne afectează sau cum ne putem feri de el.

De aceea am creat acest articol în care vom dezbate câteva informații pe care trebuie să i le transmiți micuțului tău. 

Cum explicăm copiilor ce este COVID-19?

Cel mai important este să îi spui adevărul. Este mai bine să afle de la tine motivele pentru care toată lumea stă în casă.

Explică-i că acest virus este o răceală mai puternică de care trebuie să ne protejăm.

Ca să fii pe înțelesul celui mic, trebuie să îi explici nu doar prin cuvinte, ci prin experiență.

De asemenea, el trebuie să știe modalitățile prin care să se ferească de acest virus.

Învățare prin experimentare

Propunem două experimente simple și interesante, care să vă ajute în a le explicația celor mici ce sunt virușii, a microbii, germenii etc., cum se răspândesc și cum ne putem proteja de aceștia.

1. Piperul nărăvaș și săpunul eficace

Ai nevoie de: 

  • 2 boluri cu apă,
  • piper,
  • săpun.

Pe lângă aceste ingrediente, ai nevoie de degețele vesele gata să experimenteze.

Mai întâi vom explica faptul că, piperul reprezintă coronavirusul. Copilașul va introduce degetul în bolul cu apă și piper și vom observa cum tot piperul se va lipi de degetul acestuia.

Îi vom explica în această etapă, faptul că, luând contact cu ceilalți oameni sau chiar și cu obiecte, pe mâinile noastre se pun mulți microbi.

După care vom introduce degetelul curat în apa cu săpun, iar mai apoi în apa cu piper și vom observa cum piperul se va îndepărta de deget.

Astfel micuțul va vedea importanța săpunului și spălatului pe mâini. Niciun virus nu se va apropia de noi, dacă ne spălăm mâinile corect.

2. Mănuși „murdare”, mâini curate

În cadrul atelierului de educație pentru sănătate, pe care îl organizăm în fiecare joi la PLEI, învățăm regulile pentru a fi curați și sănătoși. 

Pașii spălatului pe mâini și exersarea acestui proces, fac parte din activitatea noastră în timpul atelierului. Ei sunt foarte simpli, însă neaplicându-i pe toți odată riscăm să nu eliminăm toate bacteriile și toți virușii cu care ne-am pricopsit pe mâini.

În acest sens am găsit soluția atractivă pentru micuțul tău de a-l învăța acești pași. 

Ai nevoie de:

  • Mănuși,
  • Acuarelă (colorată).

Ne vom pune mănușile. Apoi vom pune în palmă acuarela, care va reprezenta săpunul.

Vom urma toți pașii spălatului pe mâini, până când mănușile se vor colora de tot. Asta înseamnă că virusul, bacteriile, microbii au fost îndepărtați. 

După cum puteți observa, este foarte simplu să experimentăm igiena împreună cu micuții noștri. Și e distractiv, nu-i așa?

Cum îi liniștim?

Nimic nu este mai greu pentru un părinte decât atunci când copilul său nu se simte bine.

Conversația sinceră, dar care să meargă spre pozitivitate, spre partea bună a lucrurilor este cea mai importantă în această perioadă.

Poți începe prin a-i spune că aceasta este doar o etapă mai grea prin care trece populația.

Poți evidenția lucrurile bune, cum este nivelul mult mai scăzut de poluare al planetei. Sau timpul pe care îl au familiile de a se bucura de prezența celorlalți membri.

Acum lumea are timp să citească o carte uitată de multă vreme pe un raft, să învețe să cânte la un instrument, să privească filmul preferat și așa mai departe. 

Țineți cont de cum încheiați orice conversație. Întotdeauna el să rămână pozitiv, cu informații clare.

Puneți în aplicare sfaturile de igienă împreună și discutați liber despre orice frică.

Ce facem dacă ne plictisim în casă?

Ne bucurăm că informația nu ne-a fost luată, așa că ne putem inspira cu privire la o multitudine de activități de făcut acasă

De la activitățile gastronomice, până la cele artistice, avem de unde alege. 

Vizionare plăcută a clipurilor noastre și vă așteptăm cu opiniile voastre despre această temă, într-un comentariu sau mesaj.

Dă un share și împărtășește informații utile cu prietenii tăi! Și nu uita să ne urmărești pe Facebook pentru multe alte informații.

Sursă imagine:

Distribuie

Autor: Ioana Luisa Chiș

Bună! Eu sunt Ioana. Mi-am dedicat ultimii 7 ani învățând cu și despre copii, urmând un liceu de profil pedagogic și cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației UBB Cluj, specializarea Pedagogia Învățământului școlar și preșcolar. În prezent sunt educatoare la PLEI – Centru de joacă educativă, unde mă simt ca acasă! Despre mine vă pot spune că ador să lucrez cu copiii, iar în timpul liber mă pasionează cititul, scrisul de orice fel și muzica.

Newsletter