L - V : 08:00 - 20.00

Cum să petreci timpul cu copiii acasă pe perioada răspândirii noului coronavirus

Acest articol este destinat părinților care caută noi idei de activități de făcut în casă cu copilul.

În această perioadă grea a omenirii este normal să ne simțim mai puțin fericiți. Primim informații în masă despre coronavirus de peste tot.

De la rețelele de socializare la TV, toate se canalizează pe aceeași temă. Din păcate, copilul nostru ia parte la acest fenomen împreună cu noi. Trebuie să îi explicăm sincer și concret ce este coronavirus. De ce stăm în casă și cum ne ferim de el. (link articol video piper)

Stând în casă, salvăm lumea !

Dar ce putem face în casă? Mai ales că cei mici se plictisesc rapid.

10 Activități de încercat acasă

Am gândit câteva activități de făcut acasă cu cei mici, ușoare, interesante și cultivatoare de noi deprinderi și priceperi.

1. Eu ghicesc

Legați micuțul la ochi cu o eșarfă și puneți în fața lui câteva borcănele/ farfurii cu diferite condimente (sare, piper, vegeta, zahăr, paprika etc.). El va trebui să miroase sau să guste, pentru a-și da seama despre ce condiment este vorba. Aveți grijă la zahăr! Opriți-l la timp 🙂

2. Pescuiesc jucării

Cu această activitate veți lovi două puncte tari. Igiena și distracția. Alegeți împreună jucăriile de plastic și puneți-le pe toate într-un vas mare transparent cu apă și dezinfectant.

Va trebui să pescuiască cu o pensetă sau doar cu mâna fiecare jucărie și să o pună pe prosop. Toate vor fi uscate cu prosopul curat și așezate la locul lor.

Accesați atelier de educație pentru sănătate și articolul nostru despre cum explicăm copiilor ce este coronavirus.

3. Spaghete curcubeu

Fierbeți pastele și apoi puneți-le pe tavă. Copilul va trebui să picteze toate pastele cu acuarelă în culorile curcubeului. Este o activitate simplă de făcut în casă alături de micuțul tău.

4. Desenez umbra

Aveți nevoie de o hârtie A4 sau mai mare, câteva cuburi/ conuri/ dreptunghiuri etc. din care să formați căsuțe și un creion.

Poziționați foaia albă în dreptul ferestrei unde pătrund cel mai bine razele soarelui, iar în fața foii construiți căsuțe.

Umbra acestora se va vedea pe foaia albă, iar copilașul va trebui să deseneze conturul umbrei.

La final poate colora interiorul căsuțelor.

Puteți utiliza și figurine pentru a desena conturul acestora și a le colora.

5. Sticle senzoriale

O sticlă sau mai multe transparente și câteva alte obicte vor fi materialele de care ai nevoie pentru această activitate. Folosiți sclipici, biluțe, fire de ghirlandă și orice alte lucruri mici și strălucitoare ce pot intra într-o sticlă.

Mai întâi introduceți biluțele, sclipiciul etc., în sticlă, iar apoi adăugați apă până când va fi plină.

Scuturați sticla și observați mișcarea sclipiciului în apă.

Noi am pregătit un tutorial special de realizare a sticlelor senzoriale pe tema anotimpurilor.

6. Cursa mașinilor

Cu siguranță aveți în casă două mașinuțe și bandă adezivă, de preferat colorată. Ei bine, lipiți pe podea banda sub formă de șosea cu mai multe curbe. Dacă aveți jucării care pot reprezenta obstacole, folosiți-le! Apoi dați drumul distracției.

7. Creează un terariu

Terariul este o mică lume a unei plante sau a unui animal, pe care o poți construi împreună cu copilul tău într-un vas de sticlă. Materialele sunt simple, dar dacă nu le ai acasă, noi ți le putem trimite. Accesează ghidul nostru despre cum să faci un terariu pentru a afla toți pașii.

8. Amprente

Desenează și apoi decupează diferite forme geometrice astfel încât să realizați un șablon. Puneți forma pe o foaie albă și cu un burete îmbibat în acuarelă, amprentați interiorul șablonului. Puteți folosi doar degetele sau bețișoare de urechi, fiți creativi! Ridicați-l cu grijă și observați rezultatul.

9. Corpul meu

Un carton de mărimea copilului dumneavoastră, un creion, o foarfecă, ață, lipici și hârtie creponată este tot ce aveți nevoie pentru această activitate.

Așezați cartonul pe podea și copilul întins deasupra. Trasați conturul corpului și decupați forma.

Lipiți impreună îmbrăcămintea din hârtie creponată și ață în loc de păr.

10. Plastilina de acasă

Că tot avem provizii de făină, iată o activitate de făcut în casă care necesită acest ingredient.

Pune într-un vas 2 căni de făină, iar apoi adaugă apă și amestecă până va deveni un aluat omogen. Se adaugă ulei pentru o textură lucioasă. Pentru a colora compoziția folosiți diferite condimente: boia, scorțișoară, turmeric etc.

La final veți avea nevoie de forme de prăjituri pentru a face joaca mai distractivă.

Sper că v-am fost de ajutor! Mai multe activități de făcut în casă găsiți și în articolul 10 Activități Montessori.

Vă așteptăm cu imagini din timpul activităților propuse de noi, aici în comentarii sau pe pagina noastră de Facebook.

Sursă imagine: Allen Taylor

Distribuie

Autor: Ioana Luisa Chiș

Bună! Eu sunt Ioana. Mi-am dedicat ultimii 7 ani învățând cu și despre copii, urmând un liceu de profil pedagogic și cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației UBB Cluj, specializarea Pedagogia Învățământului școlar și preșcolar. În prezent sunt educatoare la PLEI – Centru de joacă educativă, unde mă simt ca acasă! Despre mine vă pot spune că ador să lucrez cu copiii, iar în timpul liber mă pasionează cititul, scrisul de orice fel și muzica.

Newsletter