Soluții pentru zile distractive acasă cu copiii
Când aud, uit,
Când văd, îmi aduc aminte,
Când fac, învăț.
[proverb chinezesc]
Copiii sunt oglinda părinților
Tranzităm o perioadă incertă. Suntem bombardați cu informații numeroase și nu tocmai reale de cele mai multe ori. Ne gândim cum ne va afecta această perioadă, iar copiii sunt lângă noi, mereu. Ce văd în reacții, în discuții, în emoții, în comunicare? Ce impact vor avea situațiile impuse de răspândirea virusului asupra dezvoltării lor?
“Copiii sunt oglinda părinților” este o afirmație pe cât se poate de reală. “Cei 7 ani de acasă” într-adevăr ne oglindesc realitatea în societate – cine suntem, ce valori avem, tabieturi însușite, visuri, modalități de comunicare, mecanisme defensive și lista poate continua. De aceea, e important să vă mențineți calmul, să vorbiți deschis despre limitările din această perioadă și să îi antrenați în activități constructive, atât educative, cât și distractive.
Cum le vorbim copiilor despre coronavirus?
Ce înseamnă coronavirus și cum putem să ne raportăm la această situație, cum le explicăm copiiilor să înțeleagă ceea ce se petrece? Iată câteva idei:
- Coronavirusul este “verișorul” răcelii și gripei.
- Acesta se transmite foarte ușor de pe diverse suprafețe, astfel este important să ne spălăm 20 de secunde pe mâini cu săpun și apoi să clătim cu apă caldă pentru a-l îndepărta. Daca nu există apă și săpun, se poate înlocui cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
- În această perioadă este important să stați în casă și să vă distrați împreună.
- Puteți să îl desenați, să vedeți împreună ce imagine are copilul despre el.
- Vorbiți constant despre emoțiile celor mici. Cum se simt în legătură cu aceste lucruri?
Îngrijorările părinților legate de activitățile micuților sunt numeroase iar noi venim cu câteva idei pentru ca timpul petrecut împreună să fie calitativ și constructiv.
Cum ne organizăm timpul cu activități constructive
Cum organizăm timpul într-o zi astfel încât să existe continuitate în dobândirea cunoștințelor.
Lumea copiilor înseamă creativitate. Aceștia sunt spirite curioase care pot să transforme orice activitate într-o lecție din care se poate învăța ceva. Lasă-i să exploreze, să te ajute în bucătărie, să pună întrebări în situații provenite din mediul vostru natural. Este cea mai bună sursă de dezvoltare – se poate lucra la motricitatea fină, grosieră, coordonarea ochi-mână, memorie, relația cauză-efect, responsabilitate.
Idei de jocuri:
1. Gustă și ghicește
Este un joc cu ajutorul căruia ai ocazia să-l convingi pe copil să guste diferite tipuri de mâncare și să ghicească ce încearcă. Se leagă copilul la ochi cu o eșarfă, iar pe o farfurie se așază mai multe alimente. Acesta trebuie să descrie textura, dacă este dulce, sărat, acru etc, iar în cele din urmă cum se numește, categoria din care face parte și creativitatea poate continua.
2. Sparge gheața
Alege câteva jucării mici pe care să le pui într-un recipient cu apă la congelator iar după ce acestea au înghețat, se scot și se sparg cu un ciocănel pentru copii.
3. Ce este în săculeț?
În funcție de ceea ce vreți să învețe, se pun obiecte într-un săculeț, iar copilul trebuie să le scoată pe rând și să le identifice doar după pipăit.
4. Cine umple recipientul mai repede
Se poate juca luând fiecare câte un recipient (sticle) în care să se introducă diverse (bile colorate, boabe de fasole etc.). Tot aici, pe lângă motricitatea fină, se poate lucra și pe sortare (să se sorteze anumite culori).
Cum gestionăm timpul cu bunicii sau bona
“Nu sunt eu acasă cu copiii toată ziua, stau bunicii cu ei. Ce să fac?” Pentru a evita situațiile în care copiii stau la televizor/tabletă și nu se întâmplă nimic constructiv, e necesar să se facă un program pe zi. Bineînțeles, au nevoie și de relaxare și e necesar să fie stabilită o perioadă pentru fiecare activitate. Discutați jocurile cu bunicii/ bona și stabiliți cât le este permis la televizor/tabletă, care este programul de somn etc.
Ce facem cu socializarea?
“Copilul nu are parte de socializare în această perioadă“. Grupul social al copilului în această perioadă sunteți voi, părinții, frații, surorile. Vă recomandăm câteva jocuri distractive pentru toată familia.
Idei de jocuri:
1. Jocul Emoțiilor
Se pot desena pe baloane, farfurii din hârtie, hârtii colorate emoții pe care să le identificați și să le exprimați expresiv împreună. O altă formă a jocului emoțiilor sunt emoțiile exprimate doar cu ajutorul ochilor, sprâncenelor. Se acoperă fața astfel încât doar ochii să rămână descoperiți, iar pe rând fiecare alege și exprimă o emoție pe care restul trebuie să o identifice.
2. Cursa cu obstacole
Se poate realiza într-o cameră sau în tot apartamentul, cu probe pe parcurs. Folosiți scăunele, tabureți, perne etc., și aveți grijă la siguranța jucătorilor.3
3. Construiți un cort
Folosind ce aveți la îndemână (scaune, plapumă, perne), creați acest spațiu de siguranță al copilului. Fiți creativ și folosiți-vă de orice obiect de recuzită ce poate face totul mai creativ și interesant pentru cei mici.
4. Pictați, desenați împreună
Cu siguranță copiii vor fi încântați de această activitate, care le dezvoltă nu doar creativitatea și imaginația, dar și limbajul și inteligența emoțională, putând adresa emoțiile, sentimentele și preocupările pe care le au în această perioadă.
5. Plantați o floare și priviți-o în timp ce crește
O activitate practică, din care cei mici au multe de învățat. Lăsați copiii să o ude și să aibă grijă de ea, pe măsură ce o pot observa cum crește de la o zi la alta. Puteți face chiar un jurnal de dezvoltare al plantei.
Sperăm ca aceste jocuri să vă fie de folos și să reușiți să treceți fără anxietate peste această perioadă. Să nu uităm că este în regulă să fim iritați de toate lucrurile care se întâmplă, să discutăm despre aceste lucruri, dar să nu devenim anxioși, panicați, cazuți într-un ciclu de gânduri iraționale care nu fac altceva decât să inflameze o situație.
Gânduri bune, calm și răbdare. Pe curând!
Sursă imagine: Picsea